BPA to the Z

BP wAt? 

Bisfenol A is een hormoonverstoorder die in immens veel producten terug te vinden is. BPA maakt plastics hard en is het hoofdbestanddeel van polycarbonaat. BPA zit ook in coatings van conservenblikken en de gladde binnenkant van flessendopjes. Verder zit het in: plastic bekers, brooddozen, voedselverpakkingen, vershoudfolie, computers, cd’s, lijmen, lakken, verven, composiet, kassabonnen, gerecycleerd toiletpapier en het huisstof onder je bed. 

Jaarlijks wordt er een paar miljoen ton aan BPA geproduceerd. Iedereen komt ermee in aanraking. BPA komt letterlijk op ons bord door keukenmateriaal en voedselverpakkingen. Door de ‘plastic soup’ in de oceanen zwemt BPA ook naar je toe via dat potje mosselen of je salade met scampi. Het hangt in de lucht: denk aan je laptop die warme lucht blaast of je geschilderde muren die uitwasemen en het kleeft aan je vingers: denk aan kassabonnen die het overbrengen op de rest van je portefeuille. Bij aanraking dringt de stof meteen in ons bloed. Natte en vette vingers verhogen de opname nog eens. 

Een alternatief dan graag!

Omdat BPA gelinkt wordt aan diverse hormonale ziekten (zie mijn blogpost HORMONEN OP HOL), werd het in 2011 door de Europese Unie verboden in cosmetica en zuigflessen en begonnen veel bedrijven alternatieven te gebruiken. Je ziet op het productlabel dan vaak ‘BPA-vrij’. Bisfenol F en Bisfenol S zijn dan de meest gebruikte vervangers. Daar hoort wel een kanttekening bij…

BPA-vrij = veilig 

Studies wezen uit dat deze stoffen zich op dezelfde manier gedragen als Bisfenol A. Met andere woorden: Bisfenol F en Bisfenol S zijn minstens even schadelijk en hormoonverstorend als hun vriendje aan het begin van het alfabet. Bedrijven creëren hiermee een vals gevoel van veiligheid. 

“De alternatieven van Bisfenol A zijn minstens even schadelijk.”

Wat dan wel?

BPA-vrij betekent daarom niet dat het product vrij is van schadelijke chemicaliën. Mijd daarom plastic keukenmateriaal. Gebruik het zeker niet om voedsel in op te warmen of in te vriezen. BPA lekt al onder gewone omstandigheden, maar wanneer je er extreme hitte of koude aan toevoegt, verhoog je de blootstelling. 

Gebruik rvs, keramiek of glas om voedsel in te bewaren. Siliconen is een ideaal alternatief voor plastic deksels en zijn van nature vrij van bisfenolen. Koop geen ingeblikte of voorverpakte voedingswaren en wees zuinig met kassabonnen.

Een zeer goed en wetenschappelijk onderbouwd artikel vind je hier.

 

Share your thoughts