Thanks, but no thanks!

Ingrediënten die we niet op onze huid willen.

Eerder wijdde ik al een post aan hormoonverstoorders. Nu leg ik de focus op alle stoffen die je best kan mijden in cosmetica. Hormoonverstoorders staan daarbij met stip op 1.

Parabenen

Parabenen worden toegevoegd om je verzorgingsproduct een langere houdbaarheid te geven. Ze komen voor als methyl-, ethyl-, propyl-, benzyl-, isobuytyl- en butylparabenen. Hormonale kankers, huidallergieën en een versnelde huidveroudering zijn de voornaamste gevolgen van het gebruik van parabenen.

Ftalaten

Ftalaten zijn minder herkenbaar. Dit komt omdat ze een onderdeel vormen van het ingrediënt ‘parfum’ of ‘fragrance’. Ze zorgen dat je geurtje minder snel vervliegt wanneer je het draagt. De fabrikant is niet verplicht om de ftalaten in parfum apart te vermelden. Van zodra je verzorgingsproduct een synthetisch parfum bevat, mag je zeker zijn dat het ftalaten bevat. Ftalaten verstoren de hormoonhuishouding en zijn enorm nefast voor het voortplantingsstelsel.

Synthetische UV-filters

Synthetische UV-filters vind je terug in zonnecrèmes -uiteraard-, maar ook in nagellak en sommige shampoo’s en conditioners en worden opgenomen door je huid. Zet je voelsprieten op bij elk ingrediënt met benzofenon, benzoaat, salicylaat, dibenzoylmethanen, kamfer en cinnamaat in de naam. Ze verstoren je hormoonhuishouding en zijn giftig voor het waterleven als jij daarmee lekker in zee gaat zwemmen. Kies liever voor een minerale filter. Een minerale filter blijft op je huid liggen en weerkaatst de zon. Een minerale filter is ook iets liever voor het milieu.

Triclosan

Triclosan gaat bacterievorming tegen en zit in sommige tandpasta’s, deodorants, cosmetica, anti-bacteriële zepen en producten tegen acné. Triclosan leidt tot verstoorde spierfuncties, problemen met de schildklier en borstkanker.

Butylhydroxyanisol (BHA) en butylhydroxytolueen (BHT)

Butylhydroxyanisol (BHA) en butylhydroxytolueen (BHT) zijn synthetische antioxidanten die de houdbaarheid van het product verlengen. Ze verstoren de normale hormoonwerking en veroorzaken kanker. Allergieën en irritaties mag je er ook bij afvinken.

Propyleenglycol (PG)

Propyleenglycol (PG) houdt je verzorgingsproduct vochtig, zodat het niet uitdroogt. Deze stof beïnvloedt het zenuwstelsel, verstoort het voortplantingssysteem en veroorzaakt geboorteafwijkingen. Het is bovendien irriterend voor de huid. Nierschade en leverafwijkingen zijn er gratis bij.

Phenoxyethanol

Phenoxyethanol wordt vaak toegevoegd ter vervanging van parabenen, maar het is geen veilig alternatief. Omdat phenoxyethanol is zoveel producten voorkomt, is de maximale toegestane limiet snel overschreden. Jammer genoeg zit het ook vaak in natuurlijke cosmetica. Het veroorzaakt huidirritatie, allergieën en vruchtbaarheidsproblemen. Voor jonge ouders: check zeker de billendoekjes! Vaak zit het daar ook in..

Naast hormoonverstoorders liggen er nog een massa andere boosdoeners op de loer.

Polyethyleenglycol (PEG)

Polyethyleenglycol (PEG) is een synthetische emulgator die verschillende stoffen makkelijk mengbaar maakt. Op de ingrediëntenlijst wordt PEG gevolgd door een nummer. Hoe hoger het nummer, hoe groter de kans dat het je huid irriteert of je een allergie ontwikkelt. Het droogt de huid uit en versnelt het verouderingsproces. Bij de making of van PEG ontstaan extra stoffen die in verband worden gebracht met het ontstaan van kankers. 

Formaldehyde

Formaldehyde is een schadelijk bewaarmiddel. Er zijn ook andere ingrediënten die formaldehyde bevatten of vrijgeven, maar waarbij dit niet apart vermeld wordt zoals diethanolamine (DEA), triethanolamine (TEA), diazolidinyl urea en imidazolidinyl urea. Allemaal kankerverwekkend en huidirriterend. 

Aluminium

Aluminium is een veelvoorkomend ingrediënt in deodorant. Het werkt als een antitranspirant, maar wordt in verband gebracht met Alzheimer. Hoe? Wat? Aluminium dus.

Sulfaten

Sulfaten met als bekendste sodium lauryl sulfaat (SLS) en sodium laureth sulfate (SLES) laten je shampoo of douchegel schuimen. Dat mag dan wel bijdragen tot een aangename douche-ervaring, maar het droogt je huid en je haar uit. Het bevordert de ontvettende werking van je shampoo en gezichtsreiniger, maar lost daarmee AL je huidvet op. Als je niet wil eindigen als een jeukende rozijn met afgestorven haar, zou ik deze agressieve ingrediënten alvast links laten liggen.

Methylisthiazolinone en methylchlorothiazolinone

Methylisthiazolinone en methylchlorothiazolinone worden vaak ingezet ter vervanging van parabenen, maar ze zijn geen haar beter. Deze stoffen beïnvloeden het zenuwstelsel en werken contactallergie in de hand. Jeukende galbulten all over the place. Het is geen prettig zicht.

Minerale oliën

Paraffine, vaseline en petrolatum vallen allemaal onder minerale oliën. Ze maken je huid soepel, waardoor je een gehydrateerd gevoel hebt. Maar eigenlijk sluiten ze je poriën af, waardoor je huid niet meer kan ademen en afvalstoffen zullen ophopen. Huidirritatie en allergieën, check!

Siliconen

Siliconen. De naam alleen zegt al genoeg. Siliconen dienen om gaten te dichten en dat is exact wat het met je huid doet: poriën afsluiten. Je huid kan niet ademen en dus geen afvalstoffen afvoeren. Ingrediënten die eindigen op -cone, maar ook -xane kan je beter vermijden. Dimethicone en cyclopentasiloxane zijn de bekendste.

Het loont om je kritisch op te stellen ten opzichte van ingrediëntenlijsten. Wanneer je denkt “Ach, de hoeveelheid van dit ingrediënt zit vast wel onder de veilige norm”, moet je weten dat het vaak de som van meerdere ingrediënten is die je gezondheid zal schaden. Misschien niet meteen voor jou met een huidallergie, maar dan wel mogelijk later met ernstige ziektes. 

In het aanbod van OERganics zal je bovenstaande ingrediënten alvast NIET terugvinden. Safety first.

Wat is dan wel veilig? 

  • Natuurlijke oliën als amandelolie, calendula-olie, jojobae-olie, arganolie, kokosolie. Ze dringen diep in de huid, hydrateren en verzorgen. 
  • Natuurlijke boters. Denk aan karitéboter of cacaoboter. Ideaal voor een verzorgende beschermlaag bij droge en ruwe huid. 
  • Natuurlijke antioxidanten. Druivenpit-, granaatappel- en groene thee extracten zitten boordevol antioxidanten en beschermen tegen huidveroudering.
  • Natuurlijke huidbeschermers als urea, fosfolipiden, lactic acid en squaleen.
  • Natuurlijke vitamines. Namen als panthenol, tocopherol, retinol en ascorbinezuur klinken je vast bekend in de oren. 

Share your thoughts